Terveellisiä välipaloja

rahkajugurttiOlemme perheen kanssa opetelleet syömään joka päivä kaksi lämmintä ateriaa päivittäin. Tämä ihan sen takia että tulisi syötyä terveellisemmin ja että ravinnon saannin tasapaino jakautuisi koko valveillaolon ajaksi. Mikäli ei tulisi syötyä näin, tulisi päivän aikana varmasti pieni näläntunne koko ajan ja se tarkoittaisi sitä että siellä jääkaapillakin tulisi vierailtua varsin usein.

Perheessä meillä kaikilla on hieman erilaiset päivärytmit, joten sen takia ei ole mahdollista aina syödä edes yhtäkään yhteistä lämmintä ateriaa. Yhteiset ateriat rajoittuvat lähinnä viikonloppuihin ja sielläkin lähinnä sunnuntaihin, jolloin kaikilla pitäisi ainakin olla vapaata. Tällöin tärkeään asemaan nousevat erilaiset välipalat, joita on olemassa todella monta erilaista.

Oma suosikkivälipalani on tällä hetkellä rahkajugurtti, joka maistuu hyvälle ja tuntuu että sen jälkeen jaksaa myös paremmin. Rahkajugurtin joukkoon on hyvä laittaa vaikkapa itse kerättyjä marjoja pakkasesta, pähkinöitä, hedelmiä… ja olen kokeillut myös maustaa rahkaa erilaisilla mausteilla kuten kanelilla ja kardemummaa. On muuten hyvää!

Olen iltapalana tehnyt koko perheelle pari kertaa viikossa omaa smoothieta, johon tulee rahkaa, marjoja, sokeritonta mehukeittoa ja jotain maustetta. Nämä määrät ja koostumukset voi jokainen päätellä itse oman maun mukaan, mutta teen sitä neljälle ihmiselle isot annokset joten jokainen omalla tyylillään.

Erilaisten smoothie välipalojen lisäksi olen myös tehnyt pikalättyjä. Kyllä, lättyjä. Näiden koostumus on kuitenkin ollut hieman erilainen kuin perinteisten räiskäleiden vaikka nekin ovat varsin herkullisia joskus nauttia, en sitä kiellä ollenkaan. Ja konjakilla liekitetyt muurinpohjaletut, ai että!

Ja sitten takaisin tähän välipalajuttuun… niin, lettujen kanssa teen niin että laitan pannulle kolme valkuaista, puoli desiä kaurahiutaleita tai jotain muita puurohiutaleita, mausteeksi hieman kanelia.  Kun lettu on valmis, päälle vaikkapa marjoja tai terveellisiä hedelmiä. Olen myös joskus lisännyt tähän lettutaikinaan raejuustoa, rahkaa tai vaikkapa ihan proteiinijauhetta.

Olemme myös kokeilleet joskus proteiinipatukoita, mutta ne ovat melkoisen teollisen makuisia. Kaikki terveellinen ei välttämättä ole hyvän makuista ja jos proteiinipatukalla saa sen näläntunteen pois ja energiatasot hyvälle tasolle, niin hyvästä välipalasta se käy kyllä. Ei se välttämättä kaikkien makuhermoja kutkuttele, mutta onko sen sitten loppupeleissä tarkoituskaan?

Netti on myös täynnä erilaisia reseptejä, joiden mukaan voi itse valmistaa erilaisia terveellisiä välipaloja. En ole mikään tuomitsemaan mikä on oikein tai väärin ja jokainen tekee omalla tyylillään. Itsestäni täytyy sanoa että olen joskus laista väsäämään mitään välipaloja, joten tuolloin tulee sorruttua ihan valmiisiin juttuihin. Mutta koska mennään terveys ja terveellisyys edellä, ei välipalavalikoimana kuulu ollenkaan mitkään herkut ja muut lihottavat tekijät. Niillä saa helposti tietenkin energiat pilviin, mutta kroppa ei niistä pidä. Toki herkuttelukin sallitaan aina silloin tällöin, joten ihan vaan hyvällä omalla tunnolla voi palkita itsensä aina silloin tällöin!

Välipaloissa on se tärkeä juttu, että ne tulisi sijoittaa aina isompien aterioiden väliin, luonnollisesti. Välipala on tarkoitettu nimenomaan aterioiden välille kuten nimikin sen jo kertoo ja näitä ei tule aliarvioida. Jos jätät välipalan syömättä, saattaa varsinaisella aterialla nälkä olla jo niin iso, että syötkin enemmän kuin pitäisi ja tästä se sitten lähtee. Monille kerääntyy vyötärölle sitten sitä ylimääräistä, joka on vaikea saada pois pelkästään sillä että syö vähemmän.

Kuuntele omaa kroppaasi ja syö 2-3 tunnin välein ainakin jotain. Se pitää kehon käynnissä ja tankin puoli täynnä koko ajan. Älä aja oman kroppasi tankkia tyhjäksi vaan anna kropallesi mahdollisuus toimia niin kuin sen on tarkoitettu toimivan. Olosi on parempi ja kroppa kiittää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *